niedziela, 17 czerwca 2012

Domowy Makaron.

DOMOWY MAKARON


  • mąka
  • 2 jajka
  • oliwa
  • sól

Usyp stożek z 30 dkg mąki pszennej. Zrób zagłębienie w niej i wbij 2 jajka, dodaj trochę oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystko musisz ugnieść na gładkie ciasto, a jeżeli jest za twarde można dodać trochę wody (ok 2 łyżki). Wykonane ciasto zawiń w wilgotną ścierkę i odstaw na ok 30 minut. Po tym czasie pokrój ciasto na części i każdą z osobna rozwałkuj i zostaw do obeschnięcia. Każdy z placków oprósz mąką i zwiń w rulon a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Rozsyp pokrojony makaron po stolnicy i pozostaw do obeschnięcia. Makaron gotuj w dobrze osolonej wodzie.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz