sobota, 7 lipca 2012

Biszkopt kakaowy z masą czekoladową

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ. 

Składniki:

Ciasto:

  • 10 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
Masa:

  • 2 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 czekolady ( bez nadzienia i bakalii)
  • 6 łyżeczek kakao
  • 1 kostka masła
  • 1/2 margaryny

Ciasto:

Białka ubić i dodać cukier, następnie po kolei dodawać po jednym żółtku. Na końcu lekko mieszając łyżką dodać przesianą mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sodę. Upiec ciasto w temp 170-180 *C (około 35-40 minut). Można zastosować starą metodę tzw. suchego patyczka. Przełożyć ciepłą masą i oblać polewą lub lukrem. 

Masa:

Jaja ubić na parze aż zgęstnieją, dalej podgrzewając dodać czekoladę połamaną na kawałki, kakao, masło, margarynę. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz