piątek, 1 czerwca 2012

Żeberka w winie


Dzisiejsza propozycja to żeberka w winie.

ŻEBERKA W WINIE

Składniki (4 porcje):


  1.  50dkg żeberek
  2.  10dkg pieczarek
  3.  1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. ok 2 łyżeczek rodzynek
  6. majeranek do dekoracji, majeranek suszony
  7. vegeta
  8. sól, pieprz
  9. olej do smażenia
  10. łyżka mąki

Mięso płuczemy, osuszamy ręczniczkami jednorazowymi i kroimy w porcję z kością (najlepiej jedną). Mięso teraz nacieramy solą, posypujemy pieprzem, majerankiem i vegetą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok 30min. 

Do garnka wlewamy olej, po rozgrzaniu oleju wkładamy żeberka. Zarumieniamy je z obu stron a następnie podlewamy ok 1 szklanką gorącej/ciepłej wody i dusimy po zagotowaniu ok 15 min. 

W międzyczasie możemy pokroić pieczarki w cienkie plasterki i po 15min duszenia dodajemy je razem z koncentratem, rodzynkami i winem do garnka. Dusimy ponownie ok 15 min.

Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnka z żeberkami. Mieszamy wszystko  i dusimy 10 min. Możemy przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po ułożeniu na talerzu udekoruj świeżym majerankiem. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.

Polecam także "Pomysł na żeberka w coli". Jednak warto zrobić danie samemu. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz