niedziela, 10 czerwca 2012

Owoce w czekoladzie.

OWOCE W CZEKOLADZIE.


Dzisiaj przepis na słodko. Przepis dobry na jesienne dni, gdyż wiadomo że czekolada poprawia nastrój a spożywanie gorzkiej czekolady w stopniu umiarkowanym może obniżyć ryzyko zawału serca.


Składniki:


  • 20 dkg winogron białych lub czarnych
  • 2 kiwi
  • 1/4 ananasa
  • 2 banany
  • 30dkg czekolady gorzkiej i białej
  • ok 2 łyżki posiekanych migdałów i pistacji.


Winogrona należy oderwać od gałązki, a pozostałe owoce obrać i pokroić. Czekolady należy posiekać i rozpuścić każdą w osobnym garnuszku. Owoce zanurzamy w czekoladzie nabijając owoce na patyczek, wykałaczkę. Połowę zanurzamy w białej drugą zaś w czarnej. Pozostałą czekoladę, która nam została wlewamy do woreczka i robimy małą dziurkę. Owoce w białej czekoladzie dekorujemy małymi paseczkami z czarnej czekolady i na odwrót. Na koniec wszystko posypujemy posiekanymi migdałami i pistacjami. 

Smacznego. 

1 komentarz: