czwartek, 7 czerwca 2012

Żeberka duszone w śmietanie.

ŻEBERKA DUSZONE W ŚMIETANIE.

Jeżeli ktoś nie może jeść pieczonych żeberek bo wątroba nie pozwala, proponuję żeberka duszone, które dla naszej wątroby są lżejsze.

Składniki (4 porcje):

  • ok 1kg żeberek
  • 4 cebule
  • 200-250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • majeranek, sól, pieprz
  • olej lub smalec

Żeberka należy poporcjować i obsmażyć lekko. Obsmażone żeberka należy przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu należy usmażyć pokrojoną cebulę, oprószyć ją solą, pieprzem, mąką, gałką i majerankiem. Wszystko podsmażyć i dodać do żeberek, dodając liść laurowy. Wszystko zalać 400 - 450 ml wody (ok 2 szklanki). Żeberka należy dusić ok 30minut. Następnie należy rozrobić śmietanę z odrobiną wywaru spod żeberek i wlać do rondla i zagotować. Żeberka podawać najlepiej z całymi lub połówkami ziemniaków. Wszystko można przyozdobić świeżym majerankiem i liściem laurowym.

Smacznego.

Zapraszam na mój drugi blog:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz