ŻEBERKA DUSZONE W ŚMIETANIE.
Jeżeli ktoś nie może jeść pieczonych żeberek bo wątroba nie pozwala, proponuję żeberka duszone, które dla naszej wątroby są lżejsze.
Składniki (4 porcje):
- ok 1kg żeberek
- 4 cebule
- 200-250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- majeranek, sól, pieprz
- olej lub smalec
Żeberka należy poporcjować i obsmażyć lekko. Obsmażone żeberka należy przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu należy usmażyć pokrojoną cebulę, oprószyć ją solą, pieprzem, mąką, gałką i majerankiem. Wszystko podsmażyć i dodać do żeberek, dodając liść laurowy. Wszystko zalać 400 - 450 ml wody (ok 2 szklanki). Żeberka należy dusić ok 30minut. Następnie należy rozrobić śmietanę z odrobiną wywaru spod żeberek i wlać do rondla i zagotować. Żeberka podawać najlepiej z całymi lub połówkami ziemniaków. Wszystko można przyozdobić świeżym majerankiem i liściem laurowym.
Smacznego.
Zapraszam na mój drugi blog:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz