sobota, 20 czerwca 2015

Fale Dunaju

FALE DUNAJU

Składniki:

Ciasto
  1. 125 g margaryny
  2. 200 g mąki
  3. 150 g cukru
  4. 3 jajka
  5. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 2 łyżeczki kakao
  7. 2 łyżki mleka
Krem
  1. 2 budynie śmietankowe
  2. 1 łyżka mąki pszennej
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 3 łyżki cukru
  5. 500 ml mleka
  6. 150 g masła
dodatkowo
  1. 2 gruszki
  2. 1 szklanka czereśni z kompotu, bez pestek

Margarynę rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj do masy mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. 
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao oraz mleko i wymieszaj.
Wysmaruj formę (22x22 cm) tłuszczem i obsyp mąką. Przełóż do niej najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Gruszki obierz i pokrój na ósemki, czereśnie osącz z zalewy. Na cieście ułóż rzędami cząstki owoców. Piecz ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Ugotuj połowę mleka z cukrem, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Z podanych składników ugotuj gęsty budyń. Przestudź go i zmiksuj z miękkim masłem. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Możesz polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz