sobota, 20 czerwca 2015

Polędwicza z grilla z sałatką z młodej kapusty, pomidorów i bakłażana

POLĘDWICZKA Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY, POMIDORÓW I BAKŁAŻANA

Składniki:
  1. 500 g polędwiczki wieprzowej
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. sok z połowy cytryny
  4. 1 łyżka miodu
  5. świeże zioła
  6. sól
  7. pieprz
Sałatka:
  1. 1 mała młoda kapusta
  2. 1 mała kapusta pekińska
  3. 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w cząstki
  4. 1 mały bakłażan, pokrojony w plastry
  5. 2 małe cebule czerwone, pokrojone w krążki
  6. 4 łyżki oliwy
  7. sok z 1 cytryny
  8. 1 łyżka miodu
  9. 3 ząbki czosnku, utarte
  10. sól
  11. pieprz

W dużej misce wymieszaj składniki marynaty: zioła, oliwę, sok z cytryny, miód. Dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę pokrój w poprzek w 3-centymetrowe plastry. Rozpłaszcz delikatnie dłonią lub tłuczkiem, przez folię spożywczą. Przełóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz je w przyprawach. Odstaw na minimum 1 godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
Rozpal grilla.
Następnie przekrój młodą kapustę, wzdłuż na ćwiartki. Cienko posiekaj, aż do głąba. Kapustę pekińską przekrój na pół i posiekaj. Wymieszaj w dużej misie sałatkowej wszystkie warzywa, oprócz bakłażana. 
Ułóż plastry polędwiczki i bakłażana, posmarowanego delikatnie oliwą na rozgrzanym grillu. Mięso grilluj, po 5-6 minut z każdej strony. Bakłażana grilluj tylko 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodaj go do reszty warzyw. Dopraw sałatkę: oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, miodem oraz solą i pieprzem. Grillowane polędwiczki podawaj z sałatką oraz kawałkami pieczonej na grillu tortilli.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz