poniedziałek, 27 lipca 2015

Gotowana babka waniliowa


GOTOWANA BABKA WANILIOWA

Składniki:
  1. 3 jajka
  2. 125 g masła
  3. 1/2 szklanki drobnego cukru
  4. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  5. 1/4 szklanki mąki pszennej
  6. szczypta soli
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. kilka kropli ekstraktu lub aromatu waniliowego
Dodatkowo
  1. 1 szklanka cukru pudru
  2. 3 łyżki wody
  3. cukrowe kuleczki

Przesiej mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wbijaj kolejno jajka i miksuj. Dodaj ekstrakt i zmiksuj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką.
Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i szczelnie zamknij formę. 
Wstaw formę do garnka z wrzącą wodą (woda ma sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 70 minut. Zdejmij pokrywkę, otwórz formę z babką i pozostaw na 10 minut (wyłącz gaz). Wyjmij, przestudź i przełóż na paterę. Cukier puder połącz z wodą. Polukruj babkę i udekoruj cukrowymi kuleczkami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz