sobota, 1 sierpnia 2015

Golonka w piwie

GOLONKA W PIWIE

Składniki:
  1. 4 zapeklowane golonki
  2. 4 goździki
  3. 1 porcja włoszczyzny
  4. 1 liść laurowy
  5. ziarna pieprzu
  6. ziarna ziela angielskiego
  7. ziarna kolendry
  8. 2 szklanki jasnego piwa

Golonki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu 30 minut. Dodaj obraną włoszczyznę i gotuj jeszcze godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 szklanki wywaru z golonek, włóż golonki, w każdą porcję wbij goździki.
Mięso zalej szklanką piwa i włóż do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Gdy golonki zaczną się rumienić, od czasu do czasu podlewaj je resztą piwa. Pod koniec zapiekania usuń z mięsa goździki.
Podawaj golonki polane sosem piwnym, który powstał podczas pieczenia.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz