RYBA NA SPOSÓB GRECKI
Składniki:
- 1 opakowanie dorsza
- 1 przecier pomidorowy
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 cebula
- 10 szt suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w paseczki pomidory, przecier pomidorowy, pomidory w puszce oraz oliwki. Gotuj na małym ogniu ok 10 min, przypraw solą i pieprzem.
Rybę rozmroź. Przypraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i mące, usmaż na złoto na oliwie.
Sos pomidorowy przelej do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułóż porcje ryby. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz