GULASZ WOŁOWY Z POMIDORAMI
Składniki:
- 800-900 g pokrojonego w kostkę mięsa wołowego
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 150 g zielonych oliwek
- 1 puszka całych pomidorów
- 200 ml wywaru warzywnego z kostki
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Mięso usmaż na oliwie w głębokiej patelni. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie lekko rumiane dodaj cebulę i smaż dalej przez ok 10 min, zmniejszając stopniowo ogień. Następnie dodaj pomidory, wywar i ząbki czosnku, dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 min (nie może zbyt mocno parować). Po tym czasie dodaj odsączone oliwki i gotuj jeszcze 10 min, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz