piątek, 18 września 2015

Gulasz wołowy z pomidorami

GULASZ WOŁOWY Z POMIDORAMI

Składniki:

  1. 800-900 g pokrojonego w kostkę mięsa wołowego
  2. 2 cebule pokrojone w piórka
  3. 150 g zielonych oliwek
  4. 1 puszka całych pomidorów
  5. 200 ml wywaru warzywnego z kostki
  6. 3 ząbki czosnku
  7. kilka gałązek świeżego tymianku
  8. oliwa z oliwek
  9. sól
  10. pieprz

Mięso usmaż na oliwie w głębokiej patelni. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie lekko rumiane dodaj cebulę i smaż dalej przez ok 10 min, zmniejszając stopniowo ogień. Następnie dodaj pomidory, wywar i ząbki czosnku, dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 min (nie może zbyt mocno parować). Po tym czasie dodaj odsączone oliwki i gotuj jeszcze 10 min, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz