sobota, 2 sierpnia 2014

Zupa czosnkowa


Zupa czosnkowa

Składniki:
  1. 1 l bulionu drobiowego
  2. 4-5 ząbków czosnku
  3. 4 średnie ziemniaki
  4. 1 średnia cebula
  5. łyżka masła klarowanego
  6. 2-3 kromki chleba
  7. 150 ml śmietany 18%
  8. gałka muszkatołowa
  9. sól
  10. pieprz

Posiekaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku zeszklij na maśle w rondlu. 
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. 
Wlej śmietanę i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki chleba pokrój w kostkę i opiecz na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do temp 200 stopni.
Grzanki podaj jako dodatek do zupy.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz