sobota, 2 sierpnia 2014

Mus czekoladowy


Mus czekoladowy

Składniki:

Spód:
  1. 50 g gorzkiej czekolady
  2. 2 łyżki kakao
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 180 g ciasteczek maślanych
  5. 50 g masła o temp. pokojowej
Mus czekoladowy:
  1. 150 g gorzkiej czekolady
  2. 3 duże jajka
  3. 3 łyżki cukru pudru
  4. 4 łyżki likieru pomarańczowego
Spód:
Wszystkie składniki zmiksuj, ugnieć ciasto i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wstaw do lodówki.

Mus czekoladowy:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw. Jajka przed rozbiciem umyj dokładnie w ciepłej wodzie. Białka ubij na sztywną pianę i pod koniec dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu ubij mikserem żółtka, dodając na zmianę roztopioną czekoladę i po łyżeczce likieru. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

Mus przełóż do formy z ciasteczkowym spodem i wstaw do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej 3-4 godziny.

Przed wyjęciem z formy delikatnie oddziel nożem mus od boków tortownicy.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz