sobota, 2 sierpnia 2014

Por zapiekany z szynką

Por zapiekany z szynką

Składniki:

  1. 500 g pora (biała część)
  2. 150 g chudej szynki
  3. 1 łyżka mąki
  4. 1 łyżka masła
  5. 1 szklanka mleka
  6. jajko
  7. 100 g topionego sera śmietankowego
  8. gałka muszkatołowa
  9. sól
  10. pieprz

Pory oczyść i bardzo dokładnie opłucz. Pokrój je na kawałki o długości 10-12 cm i gotuj, następnie 10 min w wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu odsącz na sicie.
Każdy kawałek pora owiń plasterkiem szynki i ułóż w żaroodpornej formie.
W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, uważając, żeby się nie zrumieniło. Wsyp mąkę i mieszając dokładnie, połącz z masłem. Zrób bardzo jasną zasmażkę. Zdejmij rondelek z ognia, wlej trochę mleka i energicznie wymieszaj, żeby się nie porobiły kluski. Pozostaw ponownie na ogniu i dolewaj mleko, stale mieszając, aż powstanie sos o konsystencji budyniu.
Przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojony w drobną kostkę ser i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj roztrzepane jajko i ponownie wymieszaj.
Sosem polej pory z szynką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj 15-20 minut.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz