TARTA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa bakaliowa:
- 150 g masła
- 250 ml śmietany 30%
- 150 g cukru
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 200 g orzechów
- 100 g żurawiny
Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Masło, cukier, mąkę, żółtka i kwaśną śmietanę wymieszaj w misce. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok 1/2 cm i wylep nim formę. Z resztek zrób kulki i włóż do formy z ciastem. Nakłuj ciasto widelcem i odstaw na 20 minut do lodówki.
Połowę orzechów posiekaj w malakserze.
Włóż do rondla cukier, śmietanę i masło. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i mieszaj, aby masa nie miała grudek i zgęstnieje. Zdejmij z rondla z ognia i miksując, dodaj najpierw jajko, a potem posiekane orzechy. Lekko ostudź.
Masę orzechową wymieszaj z żurawiną i przełóż do foremki z ciastem. Posyp resztą orzechów.
Piecz ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz