sobota, 13 lutego 2016

Tarta z żurawiną i orzechami

TARTA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

Składniki:

Ciasto:

  1. 250 g mąki
  2. 125 g masła
  3. 50 g cukru
  4. 2 żółtka
  5. 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa bakaliowa:
  1. 150 g masła
  2. 250 ml śmietany 30%
  3. 150 g cukru
  4. 50 g mąki
  5. 1 jajko
  6. 200 g orzechów
  7. 100 g żurawiny

Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Masło, cukier, mąkę, żółtka i kwaśną śmietanę wymieszaj w misce. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok 1/2 cm i wylep nim formę. Z resztek zrób kulki i włóż do formy z ciastem. Nakłuj ciasto widelcem i odstaw na 20 minut do lodówki.
Połowę orzechów posiekaj w malakserze. 
Włóż do rondla cukier, śmietanę i masło. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i mieszaj, aby masa nie miała grudek i zgęstnieje. Zdejmij z rondla z ognia i miksując, dodaj najpierw jajko, a potem posiekane orzechy. Lekko ostudź.
Masę orzechową wymieszaj z żurawiną i przełóż do foremki z ciastem. Posyp resztą orzechów.
Piecz ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz