niedziela, 21 lutego 2016

Ryba duszona na warzywach

RYBA DUSZONA NA WARZYWACH

Składniki:
  1. 500 g filetów z karpia
  2. 2 marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1 por
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 4 pomidory
  7. 2 ziarenka ziela angielskiego
  8. 1 listek laurowy
  9. mąka
  10. przyprawa do ryb
  11. sól
  12. pieprz cytrynowy
  13. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  14. sok z cytryny

Filety pokrój na części, oprósz przyprawami, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprósz rybę mąką i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
W rondlu zeszklij pokrojony w talarki por i posiekany czosnek, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, startą na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. Smaż 3 minuty. Dodaj obrane i pokrojone pomidory.
Na warzywach ułóż usmażoną, rybę przykryj rondel i duś ok. 5 minut. Gotowe danie posyp natką.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz