BARDZO KRUCHE PASZTECIKI
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania
Farsz
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 80 g suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę i ugotuj. Cebulę drobni posiekaj. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i pokrój drobno.
Mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.
W rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj kapustę i grzyby z wywarem. Gotuj. aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje. Dopraw ją solą i pieprzem. Wsyp tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Pokrój na prostokąty 6 x 8 cm. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki. Posmaruj je jajkiem. Piecz 30 min w 180 stopniach.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz