niedziela, 7 lutego 2016

Bardzo kruche paszteciki

BARDZO KRUCHE PASZTECIKI

Składniki:

Ciasto
  1. 200 g mąki
  2. 2 żółtka
  3. 100 g masła
  4. 2 łyżki gęstej śmietany
  5. szczypta soli
  6. 1 jajko do posmarowania
Farsz
  1. 400 g kiszonej kapusty
  2. 1 cebula
  3. 80 g suszonych grzybów
  4. 1 łyżka oleju
  5. 1 łyżka masła
  6. bułka tarta
  7. sól
  8. pieprz

Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę i ugotuj. Cebulę drobni posiekaj. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i pokrój drobno. 
Mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.
W rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj kapustę i grzyby z wywarem. Gotuj. aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje. Dopraw ją solą i pieprzem. Wsyp tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Pokrój na prostokąty 6 x 8 cm. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki. Posmaruj je jajkiem. Piecz 30 min w 180 stopniach.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz