sobota, 21 marca 2015

Zupa marchwiowa

ZUPA MARCHWIOWA

Składniki:
  1. 4 marchewki
  2. kawałek selera
  3. 1 pietruszka
  4. 1 kostka rosołowa
  5. 1/2 szklanki kaszy manny
  6. 1 pomarańcza
  7. natka pietruszki
  8. 1 łyżka masła
  9. sól

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Selera i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, zagotować. Dodać startą marchewkę i kostkę rosołową, posolić. Gotować do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie, a marchewka się rozgotuje. Dodać opłukaną kaszę mannę, gotować jeszcze około 10 minut. Zupę przyprawić sokiem z pomarańczy, dodać masło, posypać z natką pietruszki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz