poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sałatka winogoronowa

Sałatka winogronowa

Składniki:

  1. 50 dag czerwonej kapusty
  2. 4 łyżki czerwonego octu winnego
  3. 1 łyżeczka soli 
  4. biały pieprz
  5. 2 łyżeczki cukru
  6. 4 łyżeczki oleju cytrynowego
  7. 25 dag winogron
  8. 18 dag plasterków goudy
  9. melisa cytrynowa do dekoracji

Czerwoną kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, osączyć i poszatkować. Ocet wymieszać z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, dodać pieprz i olej, ponownie wymieszać. Otrzymanym sosem winegret zalać kapustę i mieszając ugniatać ją ok 5 minut. Przykryć i odstawić ją na kilka godzin, najlepiej na noc. Winogrona opłukać, osuszyć. Oderwać owoce od gałązek. Każde gronko rozkroić na pół i czubkiem noża usunąć nasionka. Plasterki sera pokroić w małe trójkąciki lub romby. Winogrona i ser wymieszać z czerwoną kapustą. Przyprawić do smaku. Udekorować gałązkami melisy cytrynowej.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz