sobota, 21 marca 2015

3 bit

3 BIT


Składniki:

  1. 7 paczek herbatników (7x10dag)
  2. 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  3. 1/2 litra mleka
  4. 2 budynie waniliowe
  5. 10 dag masła
  6. 200 ml śmietany 30%
  7. 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  8. wiórki kokosowe

Prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć herbatnikami.
Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą  i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.  Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.
1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz