niedziela, 16 listopada 2014

Piernik świąteczny

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:


  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. 60 g masła
  3. opakowanie przyprawy do piernika
  4. 0,5 szklanki cukru
  5. 10 łyżek miodu spadziowego
  6. 0,5 szklanki mleka
  7. 2 jaja
  8. pół łyżeczki sody
  9. 2 łyżki kakao
  10. garść rodzynek, moreli suszonych, śliwek suszonych, skórki pomarańczowej.
  11. polewa czekoladowa

Masło zagotować z miodem, mlekiem i cukrem i tak powstałą masę zalać mąkę. Połączyć na gładką masę i zostawić do wystudzenia. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie zimna połączyć ją z pianą, żółtkami, kakao i przyprawą do piernika. Dodać sodę oraz pokrojone bakalie. Piernik piec w podłużnej foremce przez godzinę w temperaturze 190 stopni. Stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem - kiedy będzie suchy po wyjęciu z ciasta, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, polać polewą i udekorować bakaliami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz