czwartek, 4 września 2014

Kurczak z ryżem i zielonym groszkiem


Kurczak z ryżem i zielonym groszkiem

Składniki:
  1. opakowanie udek i podudzi kurczaka
  2. szklanka ryżu
  3. puszka groszku konserwowego
  4. cebula
  5. 100 g boczki wędzonego
  6. 3 ząbki czosnku
  7. papryka czerwonego
  8. puszka pomidorków
  9. 500 ml bulionu z kostki
  10. pęczek natki pietruszki
  11. 2 łyżki oliwy z oliwek
  12. sól
  13. pieprz

Mięso dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na godz. w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek i paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w cząstki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż kurczaka, odstaw do wystudzenia. Na patelnię wrzuć boczek, cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty, dołóż paprykę, a po kolejnych 5 min pomidory. Wsyp ryż, wlej bulion, dodaj kurczaka, przykryj przykrywką i duś 25-30 minut na wolnym ogniu. 
Na 5 min przed końcem wsyp groszek i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp potrawę natką pietruszki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz