czwartek, 4 września 2014

Szarlotka

Szarlotka

Składniki:


  1. 500 g mąki pszennej
  2. duże opakowanie śmietany 18%
  3. 3 żółtka 
  4. 150 g cukru
  5. 120 g masła (zimnego)
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
  1. 8 dużych jabłek
  2. 3 łyżki cukru
  3. 3 łyżki mąki pszennej
  4. 3 łyżki bułki tartej
Do kruszonki:
  1. 4 łyżki mąki pszennej
  2. 3 łyżki cukru
  3. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze, miksując pulsacyjnie lub posiekać nożem i lekko wyrobić. Z ciasta odłóż 1/5 porcji. Pozostałą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Odłożoną część ciasta połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, rozdrobnij palcami, aby uzyskać okruchy kruszonki. Włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Dno posyp bułką tartą. Na jej wierzchu rozłóż jabłka, na nich - kruszonkę.
Piecz do zrumienienia ok 45 minut w temp. 200 stopni. Przed porcjowaniem ostudź.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz