sobota, 24 maja 2014

Zupa z soczewicą i pomidorami

Zupa z soczewicą i pomidorami

Składniki:

  1. 4 pomidory lub puszka pomidorów pelati
  2. szklanka czerwonej soczewicy
  3. cebula
  4. ząbek czosnku
  5. 1l bulionu warzywnego
  6. świeża kolendra
  7. łyżka koncentratu pomidorowego
  8. szczypta ostrej papryki
  9. szczypta słodkiej papryki
  10. szczypta kminku rzymskiego (kuminu)



Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj soczewicę, bulion i gotuj ok. 20-30 minut. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory lub rozdrobnione pomidory z puszki i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kuminem. Podawaj ze świeżą kolendrą i łyżką kwaśnej śmietany.


Przepis Anny Starmach
Gwiazdy programów "MasterChef" i "Pyszne25".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz