sobota, 24 maja 2014

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa


Składniki:


  1. 5 cebuli
  2. 3 łyżki masła
  3. 600ml bulionu warzywnego
  4. 1/2 szklanki białego wina
  5. bagietka
  6. garść tartego żółtego sera
  7. sól
  8. biały pieprz

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmieni kolor na jasnobrązowy (można przyśpieszyć ten proces, dodając odrobinę cukru), zalej ją białym winem. Po odparowaniu wina wlej bulion (ewentualnie możesz go zastąpić wodą) i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Dopraw do smaku. Bagietkę pokrój, lekko podsusz w piekarniku. Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, na wierzchu ułóż małe kromki z bagietek, posyp je serem. Zapiekaj je pod grillem w piekarniku przez kilka minut.

Przepis Anny Starmach
Gwiazdy programów "MasterChef" i "Pyszne25"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz