poniedziałek, 23 lutego 2015

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI

Składniki:

  1. 17 dag cukru
  2. 25 dag mąki pszennej
  3. 15 dag cukierków krówek
  4. 15 dag miękkiego masła / margaryny
  5. 125 ml ajerkoniaku
  6. 4 jajka
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę. 
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub - lepiej - formy z komininkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek. 

Krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana, by się nie przykleiły. 
Piec ok godziny w temp. 180 stopni.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz