piątek, 5 grudnia 2014

Kawowy budyń

KAWOWY BUDYŃ

Składniki:

  1. 4 łyżeczki kawy
  2. 2 szklanki mleka 3,2%
  3. 5 łyżek cukru
  4. 1 łyżka masła
  5. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. cukier puder
  7. bita śmietana (gotowa)
  8. owoce sezonowe

Kawę zaparz w 1/2 l wrzątku. Przykryj, a gdy napar będzie mocny, odcedź przez filtr do ekspresu lub bibułę.
1,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj do niego kawałek masła i ugotuj. Wlej napar z kawy i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z pozostałą 1/2 szklanki mleka.
Dodaj mąkę do zagotowanego mleka i mieszając, gotuj na małym ogniu około 3 minuty.
Gotowy budyń przelej do pucharków. Udekoruj kleksem bitej śmietany i owocami sezonowymi.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz