czwartek, 19 czerwca 2014

Tort kokosowo-truskawkowy

TORT kokosowo-truskawkowy.


W ostatnim czasie znalazłem przepis wręcz wymarzony dla mnie. Uwielbiam kokos i lubię truskawki.

Składniki (biszkopt czekoladowy):


  1. 7 jajek
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1 szklanka mąki tortowej
  4. 1/2 szklanki kakao
  5. 50 g startej gorzkiej czekolady
Składniki (krem kokosowy):

  1. 2 puszki mleka kokosowego (2x400 ml)
  2. 750 g serka mascarpone
  3. 1/2 szklanki cukru pudru
  4. 1 szklanka wiórków kokosowych
  5. 2 łyżki likieru kokosowego
Składniki (poncz):

  1. woda kokosowa (z puszki z mlekiem kokosowym)
  2. 3 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:

  1. 340 g dżemu truskawkowego
  2. wiórki kokosowe

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę oraz kakao wymieszaj i przesiej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec wsypuj po łyżce cukru i ubijaj. Dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie zmieszaj, by składniki połączyły się.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż do niej ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przekrój biszkopt na 3 blaty.

Krem kokosowy:

Schłódź wszystkie składniki. Ostrożnie wyjmij puszki z mlekiem z lodówki, odwróć do góry dnem, otwórz i przelej wodę kokosową do osobnego naczynia (będzie potrzebna do ponczu). Gęstą śmietankę kokosową przełóż do misy miksera. Dodaj mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe i likier. Miksuj, aż składniki się połączą.

Poncz: Połącz wodę kokosową z likierem.

Połóż na paterze czekoladowy blat i naponczuj go. Rozsmaruj na nim połowę dżemu ze słoika, wyłóż grubą warstwę kremu (1/4 całości). Tak samo postępuj z drugim blatem. Przykryj go ostatnim blatem i naponczuj go. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu kokosowego, posyp wiórkami kokosowymi schładzaj przez kilka godzin. 

Przed podaniem udekoruj truskawki. Przechowuj w lodówce.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz