poniedziałek, 17 września 2012

Zapiekanka



ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA.



Składniki:
  1. Ziemniaki
  2. Kiełbasa (zwyczajna, śląska)
  3. Jajka 
  4. Boczek
  5. Ser żółty
  6. Pieczarki
  7. Cebula
  8. Sól
  9. Pieprz
Przed przygotowaniem i ułożeniem zapiekanki gotujemy jajka na twardo, ziemniaki gotujemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i boczek najlepiej przysmażyć. Cebulkę można przysmażyć z kiełbaską.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy wszystko warstwami jak uważamy, ale zaczynamy od ziemniaczków. Później można dać kiełbaskę, jajka pokrojone w kostkę, ziemniaczki, boczek, pieczarki, ziemniaczki i na to starty żółty ser. Oczywiście pomiędzy warstwami najlepiej posolić i popieprzyć oraz można stosować inne przyprawy jak np chilli. 
W warstwę można też dać kawałki papryki, pomidory. 

Wszystko należy piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40-45 minut. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz