Muszle faszerowane pieczarkami
Składniki:
18 makaronów conchiglioni
po 25 dag pieczarek i serek ricotta
6 dag szynki
2 małe cebule
po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
1/2 szklanki startego parmezanu
po 3 łyżki masła i posiekanej natki
sól pieprz
Sos składniki:
cebula
puszka pomidorów
oliwa
czosnek
Makaron należy ugotować z odrobiną oleju by makarony nie poprzyklejały się. Posiekaną cebulę należy lekko podsmażyć na maśle by stała się szklista. Do tego należy dać drobno posiekaną paprykę i szynkę i smażyć wszystko 4 min. Do wszystkiego należy dodać posiekane pieczarki i dusić aż do odparowania soków.
Po przestudzeniu należy doprawić i wymieszać z ricottą i natką. Teraz muszle faszerujemy i układamy w żaroodpornej formie i posypujemy parmezanem.
Sos:
Podsmażamy lekko cebulkę na szklisto, dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy. Doprawiamy na ostro lub jak kto woli. Sos wlewamy do formy z makaronem. Zapiekamy ok 20-25 min. 180*C.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz