- Torba plastikowa - pieczywo w niej po kilku dniach pleśnieje, ponieważ brak powietrza i wilgoć sprzyjają rozwijaniu się bakterii.
- Torba papierowa - po 2 dniach chleb jest bardzo twardy, szybko schnie.
- Pojemnik drewniany - chleb twardnieje już nawet po 2-4 dniach. Nawet chleb tostowy, który jest miękkim chlebem
- Pojemnik glinany - chleb w środku jest długo miękki, jednak jego skórka jest bardzo twarda.
- Pojemnik ze stali nierdzewnej - Skórka chleba szybko zamienia się w "kamień".
- Pojemnik z plastiku - to najlepsza metoda na przechowywanie pieczywa. Chleb w nim jest świeży od 4-5 dni (środek i skórka).
Pieczywo można też zamrozić i przechowywać w odpowiedniej temperaturze (ok -18*C) do 3 miesięcy. Pieczywo z zamrażarki jednak straci swoją chrupkość ale będzie miękkie. By nie straciło aromatu należy przed zamrożeniem szczelnie je zapakować w folię spożywczą lub aluminiową.
Proszę pamiętać, że pieczywo które jest czerstwe można użyć do zrobienia pieczywa czosnkowego lub skropić je wodą i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika ok 70-80*C na 15 min. I można je odświeżyć tylko raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz