Dzisiejsza propozycja to żeberka w winie.
ŻEBERKA W WINIE
Składniki (4 porcje):
- 50dkg żeberek
- 10dkg pieczarek
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok 2 łyżeczek rodzynek
- majeranek do dekoracji, majeranek suszony
- vegeta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- łyżka mąki
Mięso płuczemy, osuszamy ręczniczkami jednorazowymi i kroimy w porcję z kością (najlepiej jedną). Mięso teraz nacieramy solą, posypujemy pieprzem, majerankiem i vegetą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok 30min.
Do garnka wlewamy olej, po rozgrzaniu oleju wkładamy żeberka. Zarumieniamy je z obu stron a następnie podlewamy ok 1 szklanką gorącej/ciepłej wody i dusimy po zagotowaniu ok 15 min.
W międzyczasie możemy pokroić pieczarki w cienkie plasterki i po 15min duszenia dodajemy je razem z koncentratem, rodzynkami i winem do garnka. Dusimy ponownie ok 15 min.
Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnka z żeberkami. Mieszamy wszystko i dusimy 10 min. Możemy przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po ułożeniu na talerzu udekoruj świeżym majerankiem. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.
Polecam także "Pomysł na żeberka w coli". Jednak warto zrobić danie samemu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz