Sałatka winogronowa
Składniki:
- 50 dag czerwonej kapusty
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- biały pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oleju cytrynowego
- 25 dag winogron
- 18 dag plasterków goudy
- melisa cytrynowa do dekoracji
Czerwoną kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, osączyć i poszatkować. Ocet wymieszać z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, dodać pieprz i olej, ponownie wymieszać. Otrzymanym sosem winegret zalać kapustę i mieszając ugniatać ją ok 5 minut. Przykryć i odstawić ją na kilka godzin, najlepiej na noc. Winogrona opłukać, osuszyć. Oderwać owoce od gałązek. Każde gronko rozkroić na pół i czubkiem noża usunąć nasionka. Plasterki sera pokroić w małe trójkąciki lub romby. Winogrona i ser wymieszać z czerwoną kapustą. Przyprawić do smaku. Udekorować gałązkami melisy cytrynowej.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz