Orzechowiec
Składniki:
- 15 dag orzechów laskowych
- 4 plastry kandyzowanych pomarańczy
- 1/2 kostki masła
- 18 dag cukru
- 20 dag cukru pudru
- szczypta mielonych goździków
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 dag płatków orzechów laskowych
Posiekać orzechy i 3 plasterki kandyzowanych pomarańczy. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Przyprawić szczyptą soli i mielonymi goździkami. Ucierając, wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do masy maślanej porcjami, dolewając mleko. Wsypać orzechy i posiekane pomarańcze. Raz jeszcze ciasto dokładnie wymieszać. Formę keksową o pojemności 1 l natłuścić i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i piec 70 minut. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć pergaminem, aby zbytnio nie zbrązowiało. Gotowe ciasto wyjąć z formy, lekko ostudzić na kartce kuchennej. Jeszcze ciepłe kilkakrotnie nakłuć, skropić 5 łyżkami soku pomarańczowego. Płatki orzechów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ostatni plaster kandyzowanych pomarańczy pokroić w plasterki. Zrobić lukier: cukier puder utrzeć z resztą soku pomarańczowego. Polukrować ciasto, obsypać płatkami orzechowymi, udekorować paseczkami pomarańczy. Podawać gdy lukier zastygnie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz