KAWOWY BUDYŃ
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- bita śmietana (gotowa)
- owoce sezonowe
Kawę zaparz w 1/2 l wrzątku. Przykryj, a gdy napar będzie mocny, odcedź przez filtr do ekspresu lub bibułę.
1,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj do niego kawałek masła i ugotuj. Wlej napar z kawy i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z pozostałą 1/2 szklanki mleka.
Dodaj mąkę do zagotowanego mleka i mieszając, gotuj na małym ogniu około 3 minuty.
Gotowy budyń przelej do pucharków. Udekoruj kleksem bitej śmietany i owocami sezonowymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz