BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI
Składniki:
- 17 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukierków krówek
- 15 dag miękkiego masła / margaryny
- 125 ml ajerkoniaku
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub - lepiej - formy z komininkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.
Krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana, by się nie przykleiły.
Piec ok godziny w temp. 180 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz