KAWOWA PANNA COTTA
Składniki:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 6 łyżeczek cukru
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w granulkach lub sypkiej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru kawowego lub Amaretto
- 100 ml gorącej wody
Jedną łyżeczkę żelatyny zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na 5 minut. Do rondelka wlej gorącą wodę (100 ml), kawę i likier. Wsyp 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj, zagotuj, odstaw z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź i przelej do 4 foremek na panna cottę lub 4 filiżanek w kształcie stożka. Przestudź i wstaw do lodówki na 30-60 minut do stężenia.
Pozostałą część żelatyny zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj śmietanę, cukier, ekstrakt z wanilii i likier kawowy. Mieszając, podgrzewaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp 3 łyżeczki kawy. Doprowadź do zagotowania i odstaw z ognia. Dodaj do masy namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż cała się rozpuści.
Przykryj masę i odstaw, by przestygła, następnie przelej do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki. Odstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc.
Przed podaniem włóż filiżanki na chwilę do gorącej wody, następnie oddziel krem ostrym nożem od brzegów filiżanek. Odwróć do góry dnem i wyłóż deser na talerzyk. Udekoruj listkami bazylii.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz