RISOTTO Z OWOCAMI MORZA
Składniki:
- 1 marchew (pokrojona w kostkę)
- 200 g ryżu
- 3 ząbki czosnku (utarty)
- 1 biała część pora (pokrojona w plastry)
- 150 ml białego wina
- 250-300 ml wywaru warzywnego z kostki
- opakowanie mieszanki owoców morza
- opakowanie krewetek
- pomidor (pokrojony w kostkę)
- liść laurowy
- pęczek natki pietruszki (posiekany)
- 100 g zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy
- cytryna (pokrojona w cząstki)
- 2 łyżki Pesto
- sól, pieprz
Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni lub w garnku. Podsmaż przez 2-3 minuty pora i marchewkę, dodaj liść laurowy i czosnek, wymieszaj i wsyp ryż. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Teraz dodaj rozmrożone krewetki i mieszankę owoców morza. Stopniowo dolewaj wywar. Kiedy ryż wchłonie cały płyn (zajmie to 15-20 minut), dodaj zielony groszek, pesto i całość wymieszaj. Po dwóch minutach risotto będzie już gotowe. Podawaj z natką pietruszki, pomidorem i z dodatkiem cząstki cytryny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz