PIERNIK ŚWIĄTECZNY
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- opakowanie przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki cukru
- 10 łyżek miodu spadziowego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jaja
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- garść rodzynek, moreli suszonych, śliwek suszonych, skórki pomarańczowej.
- polewa czekoladowa
Masło zagotować z miodem, mlekiem i cukrem i tak powstałą masę zalać mąkę. Połączyć na gładką masę i zostawić do wystudzenia. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie zimna połączyć ją z pianą, żółtkami, kakao i przyprawą do piernika. Dodać sodę oraz pokrojone bakalie. Piernik piec w podłużnej foremce przez godzinę w temperaturze 190 stopni. Stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem - kiedy będzie suchy po wyjęciu z ciasta, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, polać polewą i udekorować bakaliami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz