Kurczak z ryżem i zielonym groszkiem
Składniki:
- opakowanie udek i podudzi kurczaka
- szklanka ryżu
- puszka groszku konserwowego
- cebula
- 100 g boczki wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwonego
- puszka pomidorków
- 500 ml bulionu z kostki
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Mięso dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na godz. w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek i paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w cząstki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż kurczaka, odstaw do wystudzenia. Na patelnię wrzuć boczek, cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty, dołóż paprykę, a po kolejnych 5 min pomidory. Wsyp ryż, wlej bulion, dodaj kurczaka, przykryj przykrywką i duś 25-30 minut na wolnym ogniu.
Na 5 min przed końcem wsyp groszek i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Posyp potrawę natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz