Szarlotka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- duże opakowanie śmietany 18%
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 120 g masła (zimnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
- 8 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
Do kruszonki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze, miksując pulsacyjnie lub posiekać nożem i lekko wyrobić. Z ciasta odłóż 1/5 porcji. Pozostałą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Odłożoną część ciasta połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, rozdrobnij palcami, aby uzyskać okruchy kruszonki. Włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Dno posyp bułką tartą. Na jej wierzchu rozłóż jabłka, na nich - kruszonkę.
Piecz do zrumienienia ok 45 minut w temp. 200 stopni. Przed porcjowaniem ostudź.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz