Zupa czosnkowa
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- łyżka masła klarowanego
- 2-3 kromki chleba
- 150 ml śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Posiekaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku zeszklij na maśle w rondlu.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej śmietanę i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki chleba pokrój w kostkę i opiecz na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do temp 200 stopni.
Grzanki podaj jako dodatek do zupy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz