Mus czekoladowy
Składniki:
Spód:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 180 g ciasteczek maślanych
- 50 g masła o temp. pokojowej
Mus czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
Spód:
Wszystkie składniki zmiksuj, ugnieć ciasto i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wstaw do lodówki.
Mus czekoladowy:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw. Jajka przed rozbiciem umyj dokładnie w ciepłej wodzie. Białka ubij na sztywną pianę i pod koniec dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu ubij mikserem żółtka, dodając na zmianę roztopioną czekoladę i po łyżeczce likieru. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Mus przełóż do formy z ciasteczkowym spodem i wstaw do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej 3-4 godziny.
Przed wyjęciem z formy delikatnie oddziel nożem mus od boków tortownicy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz