TORT kokosowo-truskawkowy.
W ostatnim czasie znalazłem przepis wręcz wymarzony dla mnie. Uwielbiam kokos i lubię truskawki.
Składniki (biszkopt czekoladowy):
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Składniki (krem kokosowy):
- 2 puszki mleka kokosowego (2x400 ml)
- 750 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego
Składniki (poncz):
- woda kokosowa (z puszki z mlekiem kokosowym)
- 3 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- 340 g dżemu truskawkowego
- wiórki kokosowe
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę oraz kakao wymieszaj i przesiej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec wsypuj po łyżce cukru i ubijaj. Dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie zmieszaj, by składniki połączyły się.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż do niej ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przekrój biszkopt na 3 blaty.
Krem kokosowy:
Schłódź wszystkie składniki. Ostrożnie wyjmij puszki z mlekiem z lodówki, odwróć do góry dnem, otwórz i przelej wodę kokosową do osobnego naczynia (będzie potrzebna do ponczu). Gęstą śmietankę kokosową przełóż do misy miksera. Dodaj mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe i likier. Miksuj, aż składniki się połączą.
Poncz: Połącz wodę kokosową z likierem.
Połóż na paterze czekoladowy blat i naponczuj go. Rozsmaruj na nim połowę dżemu ze słoika, wyłóż grubą warstwę kremu (1/4 całości). Tak samo postępuj z drugim blatem. Przykryj go ostatnim blatem i naponczuj go. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu kokosowego, posyp wiórkami kokosowymi schładzaj przez kilka godzin.
Przed podaniem udekoruj truskawki. Przechowuj w lodówce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz