PIEROŻKI RYŻOWE Z BOTWINKĄ GOTOWANE NA PARZE.
Przepis znaleziony w jednej z gazetek sklepowych. Danie lekkostrawne więc zapraszam do gotowania. Nie jest ono łatwe w zrobieniu.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (ok 300g)
- 150 g ricotty
- jajko
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- łyżka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatułowej
- 1/2 łyżki posiekanych liści tymianku
- 1/2 łyżki posiekanych liści oregano
- 1/2 łyżki posiekanych liści mięty
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki kaszy manny
- 6 krążków papieru ryżowego o średnicy 20cm.
- 1/2 szklanki listków świeżego oregano (lub bazylii, tymianku)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Liście botwinki wypłucz i blanszuj 2-3 minuty. Odciśnij je na sicie i drobno posiekaj. Wymieszaj z rozdrobnioną ricottą, jajkiem, parmezanem, mąką, przyprawami i ziołami. Nadzienie powinno być gęste i sztywne.
Do dużego kieliszka wsyp około 2 łyżek kaszy manny i wrzucaj po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. Energicznie kręć kieliszkiem, by uformować kulkę i obtoczyć ją w kaszy. Gotowe kilki wyjmuj łyżeczką i odkładaj na deskę. Zagotuj osoloną wodę i włóż do niej botwinkowe kulki. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kulki wypłyną, wyławiaj je łyżką cedzakową. Połóż na talerzu i ostudź.
Każdy listek papieru osobno namocz z obu stron pod delikatnym strumieniem ciepłej wody. Mokry płat papieru ułóż na desce do krojenia i jeszcze raz zwilż z wierzchu. Ostrym nożem przetnij go na cztery części. Każdą kulkę zawiń w kawałek papieru ryżowego i złóż jego boki do środka.
Naczynie do gotowania na parze wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Papier posmaruj oliwą z oliwek i ułóż na nim pierożki. Gotuj na parze 5-6 minut od chwili gdy woda się zacznie gotować. Nadzienie w środku pierożka powinno być gorące.
Oliwa ziołowa:
Listki ziół zmiksuj w blenderze. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i miksuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj pierożki polane oliwą ziołową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz