Jak jeść owoce morza.
Krewetki
Najpopularniejsze u nas owoce morza, które można znaleźć nawet na pizzy. Obrane i podane w zupie, sałatce czy paelli jemy, posługując się tradycyjnymi sztućcami. Gdy dekorują brzeg kieliszka, można je jeść palcami. Duże nieobrane krewetki kładziemy na talerzu i główkę, nóżki oraz pancerzyk usuwamy za pomocą noża i widelca.
Ośmiornice
Jadalne są ich macki podawane na gorąco. Je się je zwyczajnie, za pomocą noża i widelca.
Ostrygi
Zwykle podaje się surowe na lodzie, już otwarte. Trzeba wziąć w dłoń dolną część muszli (można użyć serwetki), skropić sokiem z cytryny i wydobyć zawartość za pomocą specjalnego widelczyka lub zwykłego noża.
Małże
Jemy je zwykle ugotowane i serwowane na zimno lub na gorąco. Skorupę otwieramy rękoma (jeśli się nie da tego zrobić, oznacza to, że małż jest nieświeży), a mięso wyjmujemy widelcem. Jeśli podano je w zupie, nabierz małża na łyżkę i wyjmij mięso widelcem.
Homary i kraby
Gotuje się je i serwuje w całości. W wypadku tych pierwszych zjadamy odwłok, ogon, nogi oraz szczypce, a w przypadku tych drugich tylko nogi i szczypce. Ponieważ ich pancerze są twarde, trzeba je rozkruszyć specjalnymi szczypcami. Mięso wydobywamy za pomocą dwuzębnego widelca.
Kalmary
Podawane w formie smażonych krążków można jeść palcami, maczając w sosie, ale też za pomocą sztućców.
JEŚLI SERWUJESZ OWOCE MORZA ustaw na stole miseczki z wodą do opłukania palców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz