GOLONKA W PIWIE
Składniki:
- 4 zapeklowane golonki
- 4 goździki
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- ziarna kolendry
- 2 szklanki jasnego piwa
Golonki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu 30 minut. Dodaj obraną włoszczyznę i gotuj jeszcze godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 szklanki wywaru z golonek, włóż golonki, w każdą porcję wbij goździki.
Mięso zalej szklanką piwa i włóż do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Gdy golonki zaczną się rumienić, od czasu do czasu podlewaj je resztą piwa. Pod koniec zapiekania usuń z mięsa goździki.
Podawaj golonki polane sosem piwnym, który powstał podczas pieczenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz