GOTOWANA BABKA WANILIOWA
Składniki:
- 3 jajka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu lub aromatu waniliowego
Dodatkowo
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- cukrowe kuleczki
Przesiej mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wbijaj kolejno jajka i miksuj. Dodaj ekstrakt i zmiksuj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką.
Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i szczelnie zamknij formę.
Wstaw formę do garnka z wrzącą wodą (woda ma sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 70 minut. Zdejmij pokrywkę, otwórz formę z babką i pozostaw na 10 minut (wyłącz gaz). Wyjmij, przestudź i przełóż na paterę. Cukier puder połącz z wodą. Polukruj babkę i udekoruj cukrowymi kuleczkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz