3 BIT
Składniki:
- 7 paczek herbatników (7x10dag)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 10 dag masła
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- wiórki kokosowe
Prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć herbatnikami.
Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.
1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz