SAŁATKA Z KREWETKAMI.
Składniki:
- krewetki
- sałatkę z roszpunką, rukolą (co kto woli)
- pomidor
- ogórek
- mąka
- olej
- ser feta
- bułka tarta
- papryka - przyprawa
- czosnek
- antipasti (ostre papryczki faszerowane serem)
- sos vinaigrette
Krewetki na początku trzeba pozbawić jelitek i ogona, a następnie zamarynować. Tak więc kroimy lub gnieciemy czosnek, który dodajemy do miski z krewetkami, do tego wszystkiego dodajemy odrobinę oleju i szczyptę papryki. Wszystko marynujemy w lodówce ok 30-60min. Oczywiście można ułożyć sobie różne kompozycję marynaty np. bardziej na ostro.
Po wyciągnięciu krewetek z lodówki obtaczamy je w mące i bułce tartej. Krewetki smażymy we frytkownicy na głębokim oleju. Po wyciągnięciu ich z frytkownicy można je położyć na papierowym ręczniczku by pozbyć się nadmiaru oleju.
Następnym etapem jest zrobienie sałatki. Do dużej miski wsypujemy już przygotowaną sałatkę z roszponką lub rukolą, można kupić prawie w każdym sklepie. Do miski dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, ser feta, a wszystko polewamy sosem vinaigrette i mieszamy. Na wierzch dodajemy przygotowane krewetki oraz ostre papryczki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz